Deelfietsaanbieders gaan nauwer samenwerken bij verhuur fietsen

“Forensen en toeristen kunnen straks kiezen uit al onze deelfietsen”

Overal toegang tot een fiets, waar en wanneer je maar wilt en volgens de app of site naar keuze. Dat is de droom van elf deelfietsaanbieders. De elf aanbieders ondertekenden op dinsdag 27 november in Den Haag een convenant waarin zij afspreken dat hun klanten ook makkelijk toegang tot alle andere deelfietsen kunnen krijgen.
De aanbieders willen met een nieuwe technologie gaan werken die het mogelijk maakt dat deelfietsen via digitale kanalen verhuurd kunnen worden. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat gebruikers overal in Nederland eenvoudig via hun eigen aanbieder een deelfiets kunnen gebruiken. Daarmee wordt het gebruik van een deelfiets nog makkelijker.
Michel Willems van BimBimBikes is één van de betrokken deelfietsaanbieders; “Als forensen en toeristen straks kunnen kiezen uit al onze fietsen, staan er minder fietsen stil en neemt de kans dat er mis gegrepen wordt af. Dat vinden we met elkaar zo belangrijk, dat we onze verschillende belangen opzij hebben geschoven, onze mouwen hebben opgestroopt en aan de slag zijn gegaan. Met dit convenant, waar andere deelfietsaanbieders zich uiteraard ook bij aan kunnen sluiten, als prachtig resultaat.”

De gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en de gemeente en vervoerregio Amsterdam hebben het proces om tot dit convenant te komen gefaciliteerd. Volgens de Haagse wethouder Mobiliteit, Robert van Asten, sluit dit initiatief van de deelfietsaanbieders aan bij de mobiliteitsopgaven waar alle vijf de steden mee te maken hebben. “De stad wordt steeds voller en we zijn met z’n allen op zoek naar manieren om onze steden bereikbaar te houden. Het gebruik van de fiets speelt daarbij een grote rol. De deelfiets kan een nuttige bijdrage leveren om de stad bereikbaar te houden. Dankzij dit convenant kunnen gebruikers in alle steden waar ze komen zonder extra drempels een deelfiets gebruiken. Dat is niet alleen goed nieuws voor de aanbieders van deze fietsen, maar het is ook belangrijk voor de gemeenten dat meer mensen gaan fietsen in plaats van in de stad de auto te pakken“, aldus Van Asten.
Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ondersteunt de samenwerking. “Mijn doel is om 200.000 forensen extra op de fiets te krijgen. Deelfietsen kunnen hierbij helpen. Vooral bij het afleggen van het laatste stukje van een reis met het openbaar vervoer, is het goed dat er dan een deelfiets beschikbaar is.”

 

foto: Valerie Kuypers